Paddling i Kolmården

Förslag på turer i Kolmårdsområdet

Det finns fina sjöar och även Bråviken kan erbjuda fin paddling. Bråviken med Esterön, Svindra och Svensksundsviken erbjuder bra paddelvatten, är det nordlig vind så kan man paddla nära norrsidan med skydd av Kolmårdsbranten, glida fram nära alla sjöbodar som ligger mellan Porsgata och Krokek.

Sjöarna är bra alternativ när det blåser och svårt att paddla på havet, dessutom brukar sjöarna ha varmare vattentemperatur sent in på hösten.

img_3259img_3250

En heldag med paddling och vandring

Utgå från Getå och kombinera med vandring i Getå ravinen som bildades för 500milj år sedan med rik flora och fågelliv. Paddla sedan öster ut till Sandviken och stanna till vid Sjöstugan som har mat och fik. Vill man sträcka på benen så kan man gå runt Marmorbrottet som är en fin lättare promenad med fantastisk utsikt uppe vid Spiran eller Tittut. Här finns mycket historik från när man bröt den speciella gröna marmor som bl.a Stockholms slott, Harrods och Rockefeller center har i sina byggnader. Här kan man sedan vandra vidare mot Vildmarkshotelet vid Kolmårdens djurpark. Paddla sedan tillbaks i motljus när solen börjar gå ner över Björnvikens slott längst in i Bråviken.

Glotternsjöarna

Glotternsjöarna ovanför Åby ger en varierande paddling med små öar och klippor, även fina ställen att stanna till. finns även vindskydd vid övre Glottern.Fint även på vintern för Långfärdsskridskor. Bra ställe att sätta i kajakerna är vid Gransjönäsbadet.

Lilla Älgsjön

Lilla Älgsjön ovanför Strömsfors är bra både för kajak, långfärdsskridskor och vandring. Bra ställe att sätta i kajakerna är att åka vägen som går på sjöns västra sida till norra delen av sjön, där kan man parkera och lägga i kajakerna, finns även en eldstad där.

Ågelsjön

N/V om Norrköping vid Åby är ett riktigt bra friluftsområde som nu är Naturreservat. Paddling längst med klipporna, Östergötlands bästa klättring och fin badsjö med klippor. Bästa stället att lägga i kajakerna är vid badplatsen på östra sidan av sjön.

Svängbågen

Svängbågen på väg 55 till Katrineholm ger en varierande paddling med fina ställen att stanna till. Bästa ställe att lägga i kajakerna är vid parkeringen vid södra delen vid väg 55. Bra även på vintern för Långfärdsskridskor.

Lövsjön

Lövsjön som ligger mellan Sandviken och Kolmårdens djurpark.