Lämna inget skräp efter dig, skada inte skog eller mark, stör inte djuren och hur går man på toaletten i naturen. Detta är generella regler som gäller i naturen. Ute hos oss i skärgården gäller detta och kanske att tänka till lite extra som att:

  • Allt skräp tas tillbaks och källsorteras eller slängs i de utställda soptunnor som finns på vissa öar. Vi har bioplastpåsar för skräp som ni kan få med.
  • Respektera fågelskydden. Stenar, blommor är finast där de står/ligger. Inga eldningsplatser på klipphällarna och håll koll på eldningsförbudet. Öarna i skärgården är torra och karga.
  • Kissa går bra så länge det sker en bit bort från andra människor och inte i havet. Bajsa görs i en grävd grop. Nu är det bra att ha med bajs spaden som vi skickar med våra kunder. Sitt behov görs helst 100 meter från en stig eller där andra människor är. Kan bli svårt om man är på en liten ö. Papperet tas med och slängs i en soptunna. Passa på att göra 1 och 2 där det finns dass.

Viktigt att ha med är en bajs spade (Pooper Scooper), toapapper, wipes, handsprit. Påsar för skräp och efter toabesök. Skräp och toapapper skall tas med hem eller slängas där det finns soptunnor.

När du lämnar platsen, ska det inte synas att du varit där.

Tips för ett Renare hav facebook.com/En renare ostkust eller ladda ner appen: strandstädarkartan

Öarna är privatägda så om vi ska ha tillgång till vår fina skärgård så måste vi tillsammans följa det som står i Allemansrätten.

För mer information klicka på våra länkar. https://www.youtube.com/watch?v=iuHhlK4RYVg

Välkomna Ut o Njut i en ren skärgård.