Laddar Evenemang

Grytstriangeln

Guidad 3-dagars tur till Harstena och Häradskär

Om Turen

Dag:1                                                                                                                                                                                                                                                        Vi paddlar ut från Eköns Naturreservat förbi Flisön och följer pärlbandet av öar österut. Efter ca en timme stannar vi för ett fika stopp på Barnsö eller Sandö.

Vi paddlar vidare österut genom trånga kanaler in en skyddad ”lagun” med ett eget mikroklimat och ett rikt fågelliv. Vi tar sedan sikte på Fångö där det bröts koppar under 1800-talet. Vi paddlar på Östra sidan och snart ser vi sten kummeln på Gubbö Kupa
Vi stannar på Gubbö Kupa för Lunch på Kupans topp. Kupan ligger ca 30 meter över havet. Här har vi en fantastisk vy /överblick över skärgården. Blickar vi Norrut ser vi Kråkmarö, St.Skällö och Harstena söderut ligger Laxvarp, Häradskär fina Röda fyr, vi har Fångö västerut.

Paddlar vidare norrut till Skällö och vidare förbi vackra Sandgärdet och sedan paddlar vidare och viker in till Harstena.
När vi kommer fram till Harstena gör vi i ordning vårt läger för natten och har sedan tid att vandra runt på ön och flytta oss 100 år tillbaks i tiden genom Sundet med all fina båthus.

För den som vill har vi Vedeldade Bastun varm mellan 16.00-18.00.
Vill man äta middag på Harstena Loftet måste det meddelas i samband med bokning av turen så vi ser hur många som vill följa med. restaurangen öppnar 17 Juni. Maten betalas av respektive person på plats till Restaurang Loftet.

Dag:2
Vi packar ihop våra saker äter frukost tillsammans innan det blir en guidad tur på Harstena med Guide som berättar om harstenas intressanta historia med anor sedan 1700-talet. Packar sedan våra kajaker och paddlar längs med öarna ner till Skällö där det är en av få sandstränder, där blir det lunch. Vidare runt Laxvarps fina öar. Sedan söderut mot Skräckskär och Häradskär för övernattning.

Dag:3
Guidad tor på Häradskär och visning av fyren av Kenneth Magnusson. Vi vänder sedan hemåt och paddlar förbi ”lagunen” med Vässlingsö, Ekholmen och Långholmen. Vidare paddlar vi förbi Kättilö på delar av Kung Valdemars led förbi, barnsö, Kviholmen och Skrakholmen med Flissundet på vår södra sida och landar på Ekön igen.
Vägval kan ändras under resans gång beroende på väder och vind
Vi kommer att göra stopp för att bada, vila och bara njuta.

Plats: Ostkustenkajak, Kustcamp Ekön, Gryts Skärgård.

Datum:

14-16 Juni

16-18 Augusti

Tider Dag 1

Start 09:00
Lunch ca 12:00
Framme på Harstena 15.00. Vedeldad Bastu 16:00-18:00 Middag 19:00

Totalt ca. 4-5 timmar i kajak per dag och distans 15-17 km.

Tider Dag 2

Frukost/Packa ihop läger 08:00-9:30 Guidning på Harstena 10:00-11:0 Avfärd mot Häradskär 11:30

Lunch på Skällö 12:30-13:30, paddlar vidare mot Häradskär där vi räknar med att stanna över natt, beror på vindar annars stannar vi på Vässlingsö eller Skräckskär

Tider Dag 3

Frukost/Packa ihop läger 08:00-9:00 Guidning av Kenneth Magnusson på Häradskär med besök i fyren 09:30-10:30 Avfärd mot Ekön 11:00 med stop för lunch 13:00-14:00
Åter på Ekön ca. 16:00.

Paddling per dag ca. 4-5 timmar eller 12-15 km/dag i kajak och total distans ca.40 km.

Det här ingår:

  •  Utbildad Guide under 3 dagar. Utbildad för (EPP) Svenska Kanot Förbundet.
  •  Guide på Harstena dag 2.och Guide på Häradskär dag 3.
  •  Kapell, paddel, flytväst, bogserlina, säkerhetspaket och sjökort.
  •  Kajak 3 dagar. De kajaker vi använder är stabila enmanskajaker (K1) i plast med roder och tvåmans kajaker (K2) i glasfiber med roder. Båda kajakmodellerna är stabila!
  •  Te/kaffe & fika dag 1 och 2
  •  Lunch dag 1 och 2 (Meddela allergi och eventuell specialkost vid bokning av tur) Ni väljer 24-hour meal som var och en kommer att ta med i sin kajak, vi håller med gasolkök. Ni hittar rätterna på våran hemsida under försäljning https://www.ostkustenkajak.se/produkt-kategori/mat/
  •  Middag dag 1 och 2
  • Ni väljer 24-hour meal som var och en kommer att ta med i sin kajak, vi håller med gasolkök. Ni hittar rätterna på våran hemsida under försäljning https://www.ostkustenkajak.se/produkt-kategori/mat/
  •  Tält, Trädtält , eller hängmatta
  •  Liggunderlag går att hyra

Övrigt

Sovsäck och liggunderlag kan hyras för 150 kr/st.

Tag med egna bestick, muggar och tallrikar.
Tag med extra snacks, mat och dryck om ni vill ha något utöver det vi bjuder på.
Informera oss om ni har allergier, medicinerar mot någon sjukdom eller har någon skada vi bör känna till.
Packa smart då utrymmet i kajakerna är begränsat och använd drybags (vattentäta påsar) till saker som måste vara torrt.  Ni hittar bra packningstips och förslag på packning https://www.ostkustenkajak.se/kajak/packlista/

 

Erfarenhet: Vi ser gärna att ni har en viss paddelvana, K2 är ett bra alternativ om man är lite osäker om ni är 2 personer.

Turen går oftast nära öarna men innefattar paddling över öppna passager. Ålder från 15 år med målsman.

Min och max antal deltagare: Min antal 4 st. deltagare max antal deltagare 8 st. eller enligt överenskommelse.
Vi ordnar även turen för slutna grupper, kontakta oss så försöker vi hitta ett datum.

Pris: 3500 kr, 2900:- om ni har egen kajak.
Boka turen: Skicka ett mail ‘’Gryts Triangeln’’ till ostkustenkajak@telia.com eller ring 0730-410388 för mer info

Ni får ett bekräftelse mail av oss och bekräftelse, betalning sker på plats innan vi paddlar. Vi kan även skicka presentkort om ni vill ge bort det som en bra present. Avbokning kan göras fram till 5 dagar innan turen startar.

Om vädret ser ut att bli dåligt kommer vi att meddela senast 2 dagar innan och försöka hitta ett nytt datum som passar.

Facebook.com/grytstriangeln

Välkommen att få uppleva Gryts fantastiska skärgård med Gryts Triangeln och Ut o Njut i Gryt.

Grytstriangeln 2023

Dela eventet!