Laddar Evenemang

Upplev en Guidadpaddling i en av Sveriges bästa paddelvatten i orörda Gryts Skärgård. All utrustning ingår, och ni kommer i egen takt ta er ut till olika öar och uppleva svensk skärgård när den är som allra bäst. Vi kommer även att ge er paddelteknik och annat som är bra att veta när man paddlar.
Turen utgår från natursköna Ekön i Gryts skärgård vid Ostkustenkajak kajakcenter.                                         Vi träffas 10.00 och går igenom utrustning och säkerhet innan vi startar. Tid 10.00-20.00.

Efter en genomgång av utrustning, säkerhet och sjökort börjar paddlingen ut till Gubbö kupa via Sandö där vi tar en kort rast. Sedan kommer vi passera Ön där Henning Mankel hade sitt sommarställe och Gryts skärgård var en viktig plats för Henning Mankel och omnämns bl.a i böckerna Italienska Skor och Svenksa gummistövlar. Det tar ungefär två timmar till Gubbö kupa i lugnt temp, och på Gubbö kupa har funnits sjömärke sen åtminstone 1600talet. Nuvarande sjömärke är i form av ett 4 meter högt stenkummel som restes i juni 1826. Tidigare stod här en vårdkase som en del av det system som fanns längs kusten för att varna under ofärdstid. På sin plats 30 meter över havet har man en hänförande utsikt från kummeln över nästan hela Gryts skärgård. En plats med bättre utsikt för att njuta av den medhavda lunchen kan man knappast finna på denna sida av Östersjön.

Turen går på eftermiddagen vidare och vi rundar Fångö där det varit Koppargruvor med drift 1821-1874. Sedan paddlar vi längst Kättilö’s östra sida där det varit en viktig tull och lots station redan på Gustav Vasas tid. Tullstationen inrättades 1638 och var i bruk in på 1900 talet. Även Björn Borg har bott på ön på 80″

Vi stannar till på Skrakholmen och äter middag och kanske tar ett kvällsdopp innan vi paddlar tillbaks till Ekön som bara ligger 40 min från Skrakholmen.

Lugnet i en kajak med solen som börjar gå ner på väg hem är en härlig upplevelse.

Vi visar er på sjökort lämplig väg att paddla med hänsyn till vindar.
Den här turen lämpar sig till de som paddlat en del förut men är inte någon avancerad eller fysiskt krävande tur.
All mat ingår och kommer från 24 Hour Meal. Vi har med gasolkök där ni lagar maten själva och får hjälp hur man gör.
All utrustning ingår förutom dryck och övrig snacks och frukt som man vill ha med.

Kostar totalt. 1200:-/person.

Bokning ostkustenkajak@telia.com

Vi utgår från Kustcamp Ekön i Gryt

 

Dela eventet!