Laddar Evenemang

Heldagstur till Fångö Gruvor och Gubbökupa

Följ med på en guidad tur i Gryts fantastiska skärgård och ta del av en rik kulturhistoria. Om vi har tur får vi se havsörn och säl.

Guide på turen

Jag som kommer följa med er på turen heter Martin och är uppväxt i Karlskrona skärgård ett stenkast från platsen där ryssarna valde att parkera en ubåt i början på 80-talet. Skärgården har alltid varit en plats jag vistats i sommar som vinter under hela min uppväxt och paddlingen upptäckte jag för några år sedan då jag tidigare mest åkt båt på havet.

Jag gillar att röra på mig i skärgården på olika sätt och de bästa sätt jag vet är swimrun när man simmar och springer mellan öar, en otrolig frihetskänsla!

Idag läser jag till vildmarksguide på campus Åre och vill få fler människor förstår det fina med att vara ute i naturen, det finns så mycket att upptäcka och uppskatta. Efter 11 års arbete som hantverkare förstod jag att jag inte kan göra det på heltid. Att lyssna på poddar och läsa om andras äventyr i bergen, på skidor över grönland, i en segelbåt över atlanten, på cykel runt jorden fick mig att söka mig norröver och utforska fjällmiljön utanför pister och liftar. Gärna skida runt några dagar på fjället med tält och sovsäck och laga mat på utekök, något jag inte tänkt på för ett år sedan.

Under Juli månad kommer jag vara på Ekön i Gryts unika skärgård och köra turer åt Ostkustenkajak.
Vill du som jag komma ut och upptäcka Gryts skärgård, njuta av naturupplevelser och även ta del av historien om Fångös gruvor och se Gryts skärgård från toppen på Gubbö kupa är detta den perfekta turen för dig!

Om turen

Vi paddlar ut från Eköns Naturreservat förbi Flisön och följer pärlbandet av öar österut. Efter ca en timme stannar vi för ett fika stopp på Barnsö eller Sandö.

Vidare till Gubbö Kupa för Luch på Kupans topp. Kupan ligger ca 30 meter över havet. Här har vi en fantastisk vy /överblick över skärgården. Blickar vi Norrut ser vi Harstena och början av St. Anna skärgård, söderut ligger Häradsskär fina röda fyr, vi har Fångö västerut och i öster Laxvarp och öppet hav.

Vi vänder hemåt och paddlar längst Fångös norra sida och in bland de öar som gav Henning Mankell inspiration till sina böcker. Vidare paddlar vi förbi Kättilö på delar av Kung Valdemars led förbi gamla Lotsstationen med anor från 1500-talet och hemåt med sikte på Flissundet och Ekön.
Vägval kan ändras under resans gång beroende på väder/vind/kvällsbris.
Om vi vill och har tid kan vi göra stopp för att utforska, bada och njuta.

Plats

Ostkustenkajak, Kustcamp Ekön, Gryts Skärgård.

Datum

12/7 17/7 19/7

Tid

09:00-ca 19:00. Totalt ca 10 timmar varav ca 4-5 timmar i kajak och distans 17 km.

Vad ingår

  • ●  Utbildad Guide (EPP) Svenska Kanot Förbundet.
  • ●  Guide på Fångö.
  • ●  Kajak, kapell, paddel, flytväst, säkerhets paket och sjökort.De kajaker vi använder är stabila enmans kajaker (K:1) i plast med roder och tvåmans kajaker

(K:2) i glasfiber med roder. Båda kajakmodellerna är stabila. ● Fika, te/kaffe.

Erfarenhet: Turen innefattar paddling över öppna passager det är en fördel om man har paddelvana men inget krav. Ålder från 15 år med målsman.

Min och max antal deltagare

Min antal 6 st. deltagare max antal deltagare 10 st. eller enligt överenskommelse. Vi ordnar även turen för slutna grupper, kontakta oss så försöker vi hitta ett datum. kontakta oss

Pris: Pris 1200 kr/person. Boka

Skicka ett mail ‘’HELDAGSTUR FÅNGÖ GRUVOR’’ till ostkustenkajak@telia.com Ni får ett bekräftelse mail av oss inom 24h och betalning sker på plats.

Om vädret blir dåligt kommer vi att meddela senast 2 dagar innan och försöka hitta ett nytt datum.

Tips på hur man ska klä sig och övrig utrustning hittar ni på våran hemsida under planera din paddling .https://www.ostkustenkajak.se/kajak/packlista/

Övrigt

Tag med extra snacks, mat och dryck om ni vill ha något utöver det vi bjuder på. Lunch ingår ej! Informera oss om ni har allergier, medicinerar mot någon sjukdom eller har någon skada vi bör känna till.

Vid övriga frågor eller funderingar hör gärna av er. Vi ordnar även turen för slutna grupper, kontakta oss så försöker vi hitta ett datum. Kontakta oss

Välkommen Ut o Njut

Dela eventet!